image Deze beroepen vind je in de afbouw image De vaardigheden van een personal trainer

    Portretfotografie voor de beginnende fotograaf

    Portretfotografie is een veelvoorkomende vorm van fotografie, voornamelijk omdat het ook voor veel doeleinden gebruikt kan worden, denk eens aan het maken van babyfoto’s of het maken van zakelijke profielfoto’s. Ook is het een goede manier om de instellingen van je camera te leren kennen. Er komt immers veel meer bij kijken dan alleen maar op een knopje drukken, LINK Fotografie vertelt er wat meer over.

    De camera instellingen

    De belangrijkste instelling bij een portretfotografie is diafragma van het toestel, met een groot diafragma wordt de achtergrond van de foto minder scherp en hierdoor komt het model juist mooi vrij, dit zorgt er dan weer voor dat het oog van gelijk naar het model gaat. Met een groot diafragma krijg je ook meer licht binnen waardoor je de iso waarde laag kan houden, zo heb je een korte sluitertijd en dus ook minder kans op bewegingsonscherpte. Probeer ook niet veel in te zoomen, dit kan ervoor zorgen dat het hele gezicht in elkaar gedrukt wordt.

    Kies het juiste licht

    Licht is ontzettend belangrijk voor een goede foto, een goed portret staat of valt hiermee. De voorkeur voor een portretfoto is zacht en diffuus licht. Door diffuus licht te gebruiken voorkom je dat er harde schaduwen optreden, enkel voorbeelden zijn dat rimpels hierdoor meer benadrukt worden of dat er slagschaduw ontstaat door de neus. Bij het werken met natuurlijk licht wordt het aangeraden om naast een groot raam of buiten tijdens de gouden uren te fotograferen. Als een flitser nodig is zorg er dan voor dat deze niet direct op het model staat, maar dat het juist via een muur of plafond weerkaatst wordt.

    De pose en de blik

    Het gaat er natuurlijk uiteindelijk om hoe het model op de foto’s komt te staan, de pose en de blik zijn hier cruciaal voor. De techniek van de foto kan wel heel goed zijn, als het model er zelf niet goed op staat is de foto natuurlijk nooit gelukt. Je kan het model verschillende poses laten uitvoeren om te kijken welke het beste werken, het is wel belangrijk dat het een natuurlijke houding blijft. De blik is ook van groot belang, het ‘say cheese’ is hierbij flink achterhaald. Probeer wanneer je de foto maakt bepaalde vragen te stellen om emoties op te roepen, zoals ‘denk eens aan je eerste liefde’ of ‘Denk eens aan het moment toen je geslaagd was’. Hierdoor probeer je psychologische prikkels af te geven wat voor een levensechte blik kan geven in plaats van het neplachen naar de camera.

     

    Related Posts
    • All
    • By Author
    • By Category